ALEMDAR “GÜNDEMİMİZDE OLAN EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİ DİJİTAL ÇAĞDA YENİ İŞ TANIMIDIR“
Açılış konuşmasını Konfederasyonumuz adına Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Alemdar gerçekleştirdi. Konuşmasında, Sanayi 4.0, dijitalleşme, yapay zeka gibi konuların çalışma hayatına etkileri ve yapılması gerekenler konusunda görüş bildiren Alemdar, bu konuda üniversiteler ve sendikalar arasında işbirliğinin önemine değinerek şunları ifade etti:
“Çalışma yaşamında yeni bir sürecin içerisine girdik. Sanayi 4.0 tartışmaları ile başlayan bu süreç, teknolojinin üretim biçimlerine olan etkisini tamamen değiştirdi. Bizim de bu dönemde yeni konular hakkında görüş alışverişinde bulunup yeni teknolojileri konuşmamız lazım. Çünkü dünyada birçok sektörde çalışanlar için gündemde olan en önemli konulardan biri dijital çağda yeni iş tanımıdır. Sanayi 4.0, dijitalleşme, yapay zeka gibi konuların çalışma saatleri ve günlerini etkileyeceği, çalışma yaşamını derinden değiştireceği bir düzende gelişen teknoloji karşısında milyonlarca işçi işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu durumda biz de sendikalar olarak, üniversitelerimizle birlikte farklı politikalar geliştirmeli, eğitim çalışmalarına önem verip, çalışanları donanımlı hale getirerek, bu sürece hazırlamalıyız. Sürdürülebilir bir dünya için hep birlikte yılmadan, yorulmadan çalışmak zorundayız. Robot teknolojisiyle üretime geçen fabrikalar, esnek çalışma biçimleri ve yeni istihdam modelleri, işçi sınıfının üstesinden gelmek zorunda olduğu, yeni mücadele alanlarını ortaya çıkardı.”
Sendikaların yeni dönemde çalışanlar için bu süreci nasıl faydaya dönüştürürüz kısmına ağırlık vermesi gerektiğini belirten Genel Başkan Yardımcımız Alemdar, gelir eşitsizliği karşısında örgütlü mücadele etmenin önemine değinerek şunları söyledi:
“Biz, Sendikalar ve üniversiteler olarak işbirliği içinde sendikal örgütlenme hakkının özgürce kullanılması için ortak bir mücadele yürütmeliyiz. Bu sorunu mutlaka aşmalıyız. Çünkü örgütlü toplum ve sendikalar, demokrasimiz için olmazsa olmazdır. Şu anda gündemde, yeni bir anayasa, yeni bir iş kanunu tartışması var, yani yeni bir yapılanma, yine bir değişim süreci gündemde. Ama biz eğer yeniden yapılanmayı konuşacaksak, değişimi konuşacaksak, bunu işçi sınıfının hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesi için de konuşmalıyız. Yoksa bu konuşacaklarımız, milyonların değil, ekonomik gücü elinde tutan azınlıkların, çokuluslu sermayenin yararına olacaktır. Biz bu değişim sürecinde, özelleştirmelerle, taşeronlaşmayla, vergi adaletsizliğiyle, kıdem tazminatı hakkımıza yönelen saldırılarla, esnek ve farklı istihdam biçimleri ile mücadele etmeliyiz. Tüm enerjimizi bu alanlara vermeliyiz. Çünkü biz, enerjimizi bu alanlara verirsek, işçi sınıfının hak ve özgürlüklerini koruyup geliştirebiliriz.”
ALEMDAR “SENDİKACILIK ÜNİVERSİTELERİN HER BÖLÜMÜNDE HATTA ORTAOKULLARDA MÜFREDATA KONULMALIDIR“
Alemdar, Sendikacılığın üniversitelerde hatta ortaokullarda bile ders olarak okutulması çağrısında bulunarak sözlerini şöyle sürdürdü;
“Sizleri emekle, emek örgütüyle buluşturmak, insandan, emekten yana bir anlayışı öğrencilerinize benimsetmenizi sağlamaktır. Biz uzun yıllardır, üniversitelerimizin yalnızca Çalışma Ekonomisi bölümlerinde değil, diğer tüm bölümlerinde de Sendikacılığın bir ders olarak okutulmasını savunuyoruz. Hatta bununla da yetinmeyerek, Orta öğrenimden itibaren müfredata da Sendikaların işlevinin, sendikalı olma hakkının öğretildiği konular olmasını istiyoruz. Çünkü, geleceğin iş insanları, şirket yöneticileri, şirket sahipleri ya da çalışanları olacak tüm gençlerimizin sendikal kültüre hakim, sendikal haklara saygılı olmalarının şart olduğunu sendikal hakların farkında olmaları, bu hakların vazgeçilmez olduğunu bilmeleri gerekiyor.”
Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Gürol Özcüre ise konuşmasında sendikaların bilimsel çalışmalara önem vermesinin gerekliliğinden söz ederek, geleceğin meslek tanımları konusunda işbirliği içerisinde hareket etmeye her zaman üniversite olarak hazır olduklarını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından Kongreye panelistlerin konuşmasıyla devam edildi.
Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Sebiha Kablay ise konuşmasında “Kongrenin bu yılki temasının “Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılında Sosyal Politikanın Güncel Sorunları ve Yeni Örgütlenme Pratikleri” olarak belirlendiğini belirterek; değişen çalışma ilişkileri, yeni örgütlenme pratikleri ve Sosyal Politikanın yeni sorun alanlarının tartışılması ile Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılında nasıl bir çalışma ilişkileri sisteminin kurulacağı, ortaya çıkan sorunlara Sosyal Politika disiplininin hangi araçlarla müdahale edeceği, çözüm üreteceği ve bu yeni çalışma ilişkileri sisteminde hangi örgütlenmemodellerinin uygulanması gerektiğinin kongrede ele alınmak istendiğini ifade etti.
İki gün sürecek “23. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri” Kongresi Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ, bağlı sendikalarımız ve çalışma hayatına hayırlı sonuçlar getirmesini temenni ederiz.