22 Ocak 2015 PERÞEMBE

Resmî Gazete

Sayý : 29244

YÖNETMELÝK

Maliye Bakanlýðýndan:

PERSONEL ÇALIÞTIRILMASINA DAYALI HÝZMET ALIMLARINDA TOPLU

ÝÞ SÖZLEÞMESÝNDEN KAYNAKLANAN FÝYAT FARKININ

ÖDENMESÝNE DAÝR YÖNETMELÝK

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanununun 62 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (e) bendi uyarýnca ihale edilen iþlere ait sözleþmelere iliþkin olarak 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayýlý Kamu Ýhale Sözleþmeleri Kanununun 8 inci maddesinin üçüncü fýkrasý uyarýnca yapýlan toplu iþ sözleþmeleri sonucunda, alt iþverenler tarafýndan çalýþtýrýlan iþçilerin iþçiliðe baðlý giderlerinde oluþan artýþýn fiyat farký olarak ödenmesini düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 4735 sayýlý Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fýkrasýna dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Ýþçiliðe baðlý gider: Ýþçiye verilen ücret ve sosyal haklar ile sosyal güvenlik mevzuatý uyarýnca iþveren tarafýndan karþýlanmasý gereken primler toplamýný,

b) Ýþyeri: 4734 sayýlý Kanunun 62 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (e) bendi uyarýnca ihale edilen iþlere ait sözleþme kapsamýnda iþin yürütüldüðü yerleri,

c) Kamu iþveren sendikasý: Merkezi yönetim kapsamýndaki kamu idarelerinin üyesi bulunduðu kamu iþveren sendikalarýndan birini,

ç) Kamu kurum ve kuruluþu: 4734 sayýlý Kanunun 62 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (e) bendi uyarýnca ihale edilen iþlere ait sözleþmeleri imzalayan idareleri,

d) Personel çalýþtýrýlmasýna dayalý hizmet: 4734 sayýlý Kanunun 62 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (e) bendi uyarýnca ihale edilen iþleri,

e) Sosyal hak:  Asýl ücretin dýþýnda kalan ve iþçilik ile baðlantýlý olarak ödenmesi gereken her türlü ayni veya nakdi haklarý,

f) Toplu iþ sözleþmesi: 4735 sayýlý Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fýkrasý kapsamýnda 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayýlý Sendikalar ve Toplu Ýþ Sözleþmesi Kanunu hükümleri çerçevesinde merkezi yönetim kapsamýndaki kamu idarelerinin üyesi bulunduðu kamu iþveren sendikasý ile yetkili iþçi sendikasý arasýnda yürütülen ve sonuçlandýrýlan toplu iþ sözleþmesini,

g) Yetkili iþçi sendikasý: 6356 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesi ile 4735 sayýlý Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fýkrasýna göre Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýnca yetki belgesi verilen iþçi sendikasýný,

ifade eder.

Toplu iþ sözleþmesinin kapsamý ve yürütülmesi

MADDE 4 (1) 4734 sayýlý Kanunun 62 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (e) bendi uyarýnca ihale edilen iþlerde, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayýlý Ýþ Kanununun 2 nci maddesinde tanýmlanan asýl iþveren-alt iþveren iliþkisi çerçevesinde alt iþveren tarafýndan münhasýran 4734 sayýlý Kanun kapsamýna giren kamu kurum ve kuruluþlarýna ait iþyerlerinde çalýþtýrýlan iþçileri kapsayacak olan toplu iþ sözleþmeleri; alt iþverenin yetkilendirmesi kaydýyla merkezi yönetim kapsamýndaki kamu idarelerinin üyesi bulunduðu kamu iþveren sendikalarýndan birisi tarafýndan 6356 sayýlý Kanun hükümlerine göre yürütülür ve sonuçlandýrýlýr. Kamu iþveren sendikalarýnca yürütülen toplu iþ sözleþmeleri için bir uyuþmazlýk söz konusu olduðunda bu uyuþmazlýðýn 6356 sayýlý Kanun hükümlerine göre sonuçlandýrýlmasý halinde de fiyat farký ödenir.

(2) Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý tarafýndan yapýlacak yetki tespit iþlemlerinde, 4734 sayýlý Kanunun 62 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (e) bendi uyarýnca ihale alan alt iþverenlere ait her bir ihale sözleþmesi ayrý bir iþyeri olarak deðerlendirilir. Ayný alt iþveren tarafýndan ayný iþkolunda yapýlan her bir ihale sözleþmesi için iþyeri düzeyinde yetki tespiti verilir.

(3) Alt iþveren, 4735 sayýlý Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fýkrasý gereðince merkezi yönetim kapsamýndaki kamu kuruluþlarýnýn üyesi bulunduðu kamu iþveren sendikalarýndan birisini yetkilendirebilir. Bu yetkilendirmenin 6356 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesine göre verilen yetki belgesinin alt iþverene tebliði tarihinden itibaren altý iþ günü içerisinde yapýlmasý zorunludur. Bu süre içinde yetkilendirme yapýlmadýðý takdirde toplu iþ sözleþmesi kamu iþveren sendikasýnca yürütülmez ve sonuçlandýrýlmaz. Kamu iþveren sendikasýnýn yetkilendirildiðine dair belgenin bir sureti ayný süre içerisinde alt iþveren tarafýndan yetkili iþçi sendikasýna gönderilir.

(4) Merkezi yönetim kapsamýndaki kamu idarelerinin üyesi bulunduðu kamu iþveren sendikasý tarafýndan yürütülmeyen ve 6356 sayýlý Kanun hükümlerine göre sonuçlandýrýlmayan toplu iþ sözleþmeleri için fiyat farký ödenemez, 4857 sayýlý Kanunun 2 nci maddesinin yedinci fýkrasý esas alýnarak asýl iþveren sýfatýndan dolayý ücret farkýna hükmedilemez ve asýl iþveren sýfatýyla sorumluluk yüklenemez.

(5) Toplu iþ sözleþmesi görüþmeleri yetkili iþçi sendikasý ile alt iþveren adýna yetkilendirilen kamu iþveren sendikasý arasýnda yürütülür.

(6) Yetkilendirilen kamu iþveren sendikasý; toplu iþ sözleþmesi görüþmeleri gereði her türlü yazýþmayý yapmaya, cevaplandýrmaya, tutanaklarý düzenlemeye ve toplu iþ sözleþmesini imzalamaya yetkilidir.

(7) Toplu iþ sözleþmesi, her bir ihale sözleþmesi dikkate alýnarak iþyeri düzeyinde imzalanýr. Toplu iþ sözleþmesinin süresi ihale sözleþmesinin süresini geçemez.

(8) Toplu iþ sözleþmesinin imzalanmasýndan itibaren altý iþ günü içinde toplu iþ sözleþmesinin yeteri kadar onaylý sureti kamu iþveren sendikasý tarafýndan ilgili kamu kurum ve kuruluþu ile alt iþverene gönderilir.

(9) Toplu iþ sözleþmesinin imzalanmasýndan sonra yürürlük süresi içinde alt iþveren ile yetkili iþçi sendikasý arasýnda ücret ve sosyal haklarda artýþ öngören herhangi bir anlaþma yapýlmasý halinde, bu artýþlardan kaynaklanan fiyat farký kamu kurum ve kuruluþlarýnca ödenmez.

(10) Asýl iþveren durumundaki kamu kurum ve kuruluþunun baþka bir kamu kurum ve kuruluþuna devredilmesi, baþka bir kamu kurum ve kuruluþuyla birleþmesi veya 4735 sayýlý Kanun hükümlerine göre sözleþmenin devredilmesi hallerinde yürürlükte bulunan toplu iþ sözleþmesi kesintiye uðramaksýzýn aynen devam eder.

Fiyat farkýnýn hesabý ve ödenmesi

MADDE 5 (1) Alt iþveren iþçilerinin ücret ve sosyal haklarýnda, toplu iþ sözleþmesine baðlý olarak meydana gelecek artýþ sebebiyle her bir iþçiye alt iþveren tarafýndan yapýlacak ilave ödeme neticesinde iþçiliðe baðlý giderlerde oluþacak artýþlar, kamu kurum ve kuruluþlarýnca fiyat farký olarak alt iþverene ödenir.

(2) Toplu iþ sözleþmesinde fiyat farký olarak ödeme yapýlmasýný gerektiren ayni nitelikteki sosyal haklarýn bulunmasý halinde bu haklarýn bedellerinin tespitinde 4/3/2009 tarihli ve 27159 mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Hizmet Alýmý Ýhaleleri Uygulama Yönetmeliði hükümleri dikkate alýnýr.

(3) Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde fiyat farkýnýn ödenmesi ile ilgili ödeme evrakýna baðlanacak belgeler, kamu kurum ve kuruluþlarýnýn tabi olduðu mevzuata göre belirlenir.

(4) Fiyat farký ile ilgili ödemeler, ilgili kamu kurum ve kuruluþunun bütçesinden yapýlýr.

(5) Bu Yönetmelik hükümleri kapsamýnda fiyat farký ödenmesi, 27/6/2013 tarihli ve 2013/5215 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanununa Göre Ýhale Edilen Hizmet Alýmlarýnda Uygulanacak Fiyat Farkýna Ýliþkin Esaslar kapsamýnda fiyat farký ödenmesine engel teþkil etmez.

Toplu iþ sözleþmesine iliþkin bilgi ve belgeler

MADDE 6 (1) Alt iþveren, toplu iþ sözleþmesiyle ilgili olarak kamu iþveren sendikasý tarafýndan istenilen her türlü bilgi ve belgeyi zamanýnda kamu iþveren sendikasýna vermek zorundadýr.

(2) Kamu iþveren sendikasý, gerek duyulmasý halinde kamu kurum ve kuruluþundan ihale sözleþmesi ile ilgili bilgi ve belge isteyebilir.

11/9/2014 tarihinden önce imzalanmýþ ihale sözleþmeleri

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) 11/9/2014 tarihinden önce imzalanmýþ ve bu tarih itibariyle devam eden ihale sözleþmeleriyle ilgili bu Yönetmelik hükümlerine göre yapýlacak olan toplu iþ sözleþmelerinden kaynaklanan fiyat farký ödemelerinin baþlangýç tarihi 11/9/2014 öncesine götürülemez.

Yürürlük

MADDE 7 (1) Bu Yönetmelik 11/9/2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 8 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakaný yürütür.