TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan ve 301 maden işçisinin şehit olmasıyla, tarihimizin en büyük iş cinayeti olarak kayda geçen ‘Soma Faciasının’ 11. yıl dönümünde bir açıklama gerçekleştirdi.
“Kar hırsının ön plana çıktığı, emeğin ötelendiği politikalar nedeniyle 301 maden işçimizi 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da şehit verdik. Soma’da gerçekleşen kaza, nedenleri ve sonuçları değerlendirildiğinde bir kaza değil, katliamdır.
Yıllar geçtikçe katlanarak devam eden bu acıyı sadece aileler değil, işçi sınıfı da asla unutmadı ve unutturmayacaktır.
Soma Faciası sonrasında yapılan mevzuat çalışmaları ile özellikle maden yeraltı işletmelerinde iş şartlarında iyileştirmeler sağlandı. Ancak aradan geçen 11 yıla rağmen geçmiş yüzyıl yöntemleriyle kaçak çalışan bazı maden işyerlerinin olduğu da bilinmektedir.
Sendikal örgütlenmenin olmadığı, kuralsız ve denetimsiz olarak çalışmalarını sürdüren bu ve benzeri işyerleri, çalışma hayatının kanayan yarasıdır.
Soma Faciası yargılaması da toplum vicdanında karşılığını bulmamıştır. Ülkedeki işçi sağlığı alanında yaşanan ihmalin müeyyidesi hukuk alanında beklenen ölçüde olmamış, eksik kalmıştır.
Maden işyerlerinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda belirtildiği gibi, en son teknolojik gelişmeler kullanılarak üretim yapılması, gerçek anlamda denetimlerin yapılması sorunun çözüm yoludur. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri bir maliyet unsuru değildir. İnsan hayatı ve işçi emeği ihmal edilemeyecek en yüce değerdir.
Gelişmiş ülkeler, insana ve çalışana değer vererek ekonomik büyümeyi gerçekleştirmektedir.
Çalışma hayatında öncelikli amaç, insan onuruna yakışır çalışma ve yaşama şartlarını oluşturmaktır. TÜRK-İŞ, çalışanların iş ve yaşam şartlarının insan onuruna yakışır seviyede olması gerektiği bilincini önceliği olarak görmeye devam edecektir.
Soma Faciasının 11. yıl dönümünde, 301 Maden Şehidimizi rahmetle anıyor, yakınlarına ve tüm sevenlerine bir kez daha başsağlığı diliyoruz.”